У виданні ЮРИСТ & ЗАКОН компанії ЛІГА: ЗАКОН № 10 від 14 березня 2019 опублікована стаття Катерини Круглюк «Корпоративна відповідальність: виключення учасника з товариства»

20.03.2019

У статті автор говорить про основні новели Закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», в частині зміни підходу до виключення учасника з товариства з обмеженою відповідальністю. Зокрема, зазначається, що виключення учасників зі складу товариства можна порівняти з особливою формою відповідальності учасника перед суспільством за невиконання або неналежне виконання ним обов'язків, передбачених законодавством та установчими документами товариства або перешкоджання своїми діями д нення цілей суспільства.

Жорстка регламентація цієї процедури спрямована на уникнення зловживань від необгрунтованого виключення учасників зі складу товариства. Щоб уникнути випадків оскарження факту виключення учасника зі складу товариства, необхідно чітко дотримуватися вимог, встановлених законодавством і установчими документами товариства, а також враховувати судову практику.